Het drinken van koffie, een eeuwenoude traditie.
'n Theater, 'n Restaurant, 'n Café. Plaatsen waar mensen elkaar graag ontmoeten. Om te luisteren, van gedachten te wisselen, te discussiëren of gezellig bij te kletsen. Dit is niet alleen iets van de laatste jaren. Al eeuwen geleden troffen mensen elkaar, bijvoorbeeld in koffiehuizen. En hoe hoog de discussies daar soms oplaaiden, over één ding waren ze het altijd eens: de heerlijke, pure smaak van koffie. Niet voor niets werd dit van oorsprong Afrikaanse product later gedistribueerd over de hele wereld. En nog steeds wordt er op de hele wereld van koffie genoten.

Proef de wereld bij De Compagnie
Het is deze koffietraditie die De Compagnie graag in ere wil houden en wil koesteren. Als u onze zaak binnen stapt bemerkt u onmiddellijk de aangename geur van vers gebrande en gemalen koffie. U waant zich in vervlogen tijden bij het zien van de vers aangevoerde koffiebonen. Ons sublieme koffieassortiment strekt zich uit van pure plantagekoffie uit o.a. Ethiopië, Mexico en Guatemala tot en met Spiced coffee (met een natuurlijk aroma).

De wortels van koffie.
"Hoe is koffie eigenlijk ontdekt?" De bekendste overlevering vertelt het verhaal van Kaldi, een Abessijnse geitenhoeder. Zijn gewoonlijk slome geiten dartelden op een dag rond als nooit te voren. Bij nader onderzoek ontdekte Kaldi dat ze rode bessen van een struik in de heuvels hadden gegeten. Hij proefde deze bessen zelf en voelde zich net zo monter als de geiten. Een monnik uit een nabij gelegen klooster proefde ook van de bessen. Tevens deelde hij de bessen uit aan zijn medemonniken. Het gevolg was dat de monniken, al kauwend op de bessen, de hele nacht konden blijven bidden zonder slaperig te worden.

Eerst werden de koffiebessen in hun geheel gegeten, of tot pulp gestampt en vermengd met dierlijk vet, waarvan dan eetbare balletjes werden gerold. Later dronk men een soort wijn van gefermenteerde koffiepulp. Rond het jaar 1000 na Chr. maakte men brouwsels van gedroogde vruchten, bonen, schillen en de rest. Rond de dertiende eeuw begon men de bonen te roosteren en te malen. Dit was het begin van de populariteit van koffie. Tegen het einde van de vijftiende eeuw werd er koffie verbouwd in Perzië, Egypte, Turkije en Noord-Afrika. Koffiehuizen deden hun intrede. Koffie werd in eerste instantie geassocieerd met alles wat rebels of duivels was. Maar toch heeft geen enkel verbod het serveren van koffie tot stilstand kunnen brengen. En gelukkig maar, want u zou uw heerlijke kopje koffie toch voor geen goud willen missen?

Koffiebonen zijn de zaden van bessen die groeien aan de koffiestruik. Over het algemeen geldt: "Hoe hoger de plaats waar de koffieplant groeit, des te beter de koffie". Er zijn verschillende koffiebessen, maar de twee bekendste zijn toch wel de Arabica en de Robusta. De Arabica is de koningin onder de koffiebonen. Zij wordt verbouwd in hoger gelegen streken met een goede regenval. Arabica koffie heeft een subtiele volle smaak, een hoge kwaliteit en een laag cafeïne-gehalte.

De Robusta is een koffieboon die vooral in de lager gelegen koffie gebieden wordt aangetroffen. De Robusta heeft een stevige smaak en wordt vaak gecombineerd met Arabica, om aan melanges extra kracht te geven.


De ene koffieboon is de andere niet.
Er zijn enorme verschillen in de smaak van koffie? De smaak kan pittig, vol, droog, rond, mild of juist heel stevig zijn. Om koffie te kunnen typeren spreken we van vier hoofdsmaken: Zoet, Rins, Bitter en Neutraal. Koffie krijgt een zoete smaak als tijdens het branden van de koffiebonen suiker is toegevoegd. Een rinse smaak wil zeggen dat de koffie iets zurig en pittig is. De Kenia AA (Stanley's - Originals) is typisch zo'n rinse koffie.

De koffieplant gedijt het best in drie grote gebieden tussen de keerkringen: In Zuid- en Midden-Amerika, in Midden- Afrika en in de zone die India, Indonesië en Papoea- Nieuw Guinea omvat.
Het rijke assortiment koffie van De Compagnie wordt met zorg geselecteerd uit de beste plantages: Dus u proeft altijd het beste van de wereld.

Eigen Branderij in De Compagnie
Om de koffie het beste te kunnen branden, doen we dat in onze winkel. We branden op lage temperatuur en een lange brandtijd. Omdat wij in kleine hoeveelheden branden wordt de kwaliteit voortdurend gecontroleerd. Wij branden elke dag onze soorten koffie, dus is onze koffie altijd vers.
In onze zaak doet u bij het zien van zoveel verschillende soorten koffie en thee vast en zeker cadeau-ideën op. Neem bijvoorbeeld de Ciao Espresso Scuro mee als u bij vrienden 'n dinertje heeft. Of denk eens aan de Mexico Marogogype als u iemand wilt verrassen?
  Hoe koffie wordt gebrand ziet u hier.
Met zorg stellen wij ook graag 'n assortiment samen van diverse soorten koffie en/of thee. Feestlijk gepresenteerd in een mandje of op een dienblad. Een paar leuke glazen of kopjes erbij en u heeft 'n fantastisch cadeau!

Meer weten over de soorten die wij branden en verkopen, klik dan hier

De Compagnie
Anneke en John Bodar