sigaren
Wie van de goede dingen in het leven houdt, zal snel vallen voor de charmes van een goede sigaar. Want een sigaar roken verrijkt vele momenten met puur genoegen. Tenminste, als een sigaar op de juiste manier gerookt wordt!


Het Ritueel van het aansteken
Neem de sigaar in uw linkerhand, tussen duim en middelvinger, tegelijkertijd met de wijsvinger het mondstuk dichthouden. Houdt de sigaar onder een hoek van 45' naar beneden en steek de eerste lucifer in de brand en vergeet niet eerst de zwavel te laten verbranden. (Op zich is een gasaansteker eenvoudiger en zuiverder) Of om de fijne geur van ceder te laten combineren met de sigaar, gebruikt u een stukje cederhout. Houdt het vlameinde iets onder het vuureind van de sigaar en laat de warmte van het vuur los op het gehele vuureind. Een beetje (rond)draaien met de sigaar kan geen kwaad.De randen van de sigaar gaan nu al iets gloeien.
Want: net als bij de kachel of open haard zult u de tijd moeten nemen om de goede, hoge temperatuur te laten ontstaan. Denk eraan eerst moet de sigaar goed branden. Uw tweede en eventueel derde en vierde lucifer zal geen verspilling zijn. U krijgt er wat voor terug. Zeker, als u een mooie grote corona te roken hebt. Als uw vuureind geheel brandt, u mag ook af en toe even blazen, dan doet u een reukproef.
Houdt de sigaar op een behoorlijke afstand van de neus en waaier de rook richting uw neus. Ruik en geniet van de heerlijke zachte geur die dan vrijkomt. Zodra u die echte mooie sigarengeur ervaart, is het tijd om te gaan roken.


Tijd en aandacht
Enkele zaken die u ter harte mag nemen om écht van een sigaar te kunnen genieten.
Vergelijkt u een goede sigaar eens met een exquise rode wijn. Eeuwig zonde om een glas gulzig in één keer leeg te drinken. Smaak en aroma gaan voor altijd verloren. Met een sigaar is het exact zo.
Neem de sigaar na elke trek uit de mond. Door dit regelmatige "luchten" voorkomt u een nat en onaangenaam mondstuk.
Rook een sigaar nooit te ver op. De nicotine verzamelt zich immers in het laatste gedeelte, waardoor langzamerhand een bittere en zware smaak ontstaat. Voor een Havanna geldt: doven na ca. tweederde opgerookt te hebben.
Om maximaal van uw sigaar te genieten moet u de sigaar langzaam laten branden. Tik daarom niet steeds de as van de sigaar, maar laat deze zo lang mogelijk worden. De kleur van de as zegt niet alles over de kwaliteit van de sigaar. Witte as is geen kwaliteitsgarantie. Ook sigaren die een grijze as geven kunnen uitstekend van kwaliteit zijn.
Cederhout heeft, vanwege de fijne geur die harmoniseert met de tabak, een gunstige uitwerking op het aroma van de sigaar. Een cederhouten kist is daarom de beste verpakking. In dozen wordt vaak een cederhouten strook meeverpakt.


Verboden!
Het uitdrukken van een sigaar is ten strengste verboden! Laat de sigaar op een asbak vanzelf uitgaan, dan ontstaat er geen onaangename geur.


Het Sigarenbandje
Voor veel mensen is het een raadsel waarom er om een sigaar een sigarenbandje zit. Toch is het eigenlijk niet zo vreemd. Vroeger aten de mensen vrij veel met hun vingers. De smaak bleef aan hun vingers zitten, waardoor zij deze weer over brachten op de sigaar. Eerst bevond zich een blanco papiertje om de sigaar. Later bedacht een fabrikant dat je op zo'n papiertje ook de firmanaam op kon zetten. Weer later kwamen de namen van de ondermerken van de sigaren erop en nog later kwamen er reclame met diverse producten op de sigaren.


Hoe bewaar je sigaren?
Op een redelijk vochtige plaats + 18 -20'C en 50 - 65% RV (relatieve luchtvochtigheid). Beter nog is een "Humidor", dit is een fraaie kist met daarin een bevochtigingelement, dat voor zo'n 60-70 % RV zorgt en dat is vooral voor buitenlandse sigaren noodzakelijk. Zo houdt u uw sigaren perfect in conditie, zodat u altijd op het juiste moment van de zachtste smaak kunt genieten. Een goedkopere manier om sigaren te bewaren is een cederhoutenkistje met daarin een stukje oase. Let op dat de oase niet tegen de sigaren komt. Bijvoorbeeld door een extra passend doosje zonder deksel in de kist. Vergeet niet regelmatig te ventileren door de deksel open te doen!!!!


De meest voorkomende sigarenmodellen

Cigarillo

Nederlands meest gerookte sigaartje, voor een kort rookmoment.

Senorita

Een uitstekend model om het rookgenot volledig tot zijn recht te doen komen.

Wilde Havanna

Senorita met flos. Wordt gekenmerkt door een volle, evenwichtige smaak

Tuitsenorita

Mooi authentiek model dat uitloopt in een puntje (de tuit). Het tuitje wordt aangestoken. Een typisch Nederlands model dat zich door zijn fijne rook-eigenschappen mag verheugen in een stijgende populariteit.

Panatella

Overgewaaid uit Zuid-Amerika. Elegante sigaar, langer dan de gemiddelde Senorita.

Corona

De keizer onder de sigaren. De ervaren rokers zoeken bijna altijd een lange en dikke sigaar. Corona's moeten zacht zijn in een breed smaakpatroon en geurig blijven tot het omslagpunt. Door zijn vorm ideaal voor de melangeurs. Uitstekend geschikt als After-Dinner.
Meer over onze eigen melange sigaren.