Valse CubanenValse Cubanen
Waaraan herkent men namaak sigaren. Er zijn meer namaak sigaren dan ooit, tegenwoordig, met de steeds groter wordende vraag naar Cubaanse sigaren. Daarbij komt dat veel vervalsers steeds nauwkeuriger werken en kisten maken die net echt zijn. De nieuwste truc in de sigarenhandel is Cubaanse sigaren van "tweede kwaliteit". De Compagnie kan u verzekeren dat er geen sigaar is in Cuba van tweede kwaliteit of miskleur. Indien de sigaar niet mooi is of vlekken vertoond wordt deze niet geëxporteerd. Ook alle sigaren gerold door leerlingen of sigaren met enige fout worden in Cuba zelf verkocht en door Cubanen gerookt.
Voor u probeert namaak sigaren te herkennen is het belangrijk dat u weet hoe Cubaanse sigaren geproduceerd en verhandeld worden. Alle echte Cubaanse sigaren worden door een regeringsonderneming van de zelfde naam Habanos genoemd en worden streng gecontroleerd. Sigaren worden elke dag vanuit de verschillende fabrieken verzameld en naar het Habanos magazijn gebracht, in afwachting van export. Over de hele wereld zijn Habanos importeurs benoemd, die een groot gedeelte van deze sigaren toegewezen krijgen, daarnaast kunnen zij een klein gedeelte zelf bestellen. Een nog kleiner gedeelte wordt onder de ongeveer twintig binnenlandse sigarenwinkels op Cuba verdeeld. Bijna al deze winkels zijn gevestigd in Havana.
Ongeveer iedere twee weken krijgen de talrijke winkels in Havana een deel van de sigaren toegewezen, voornamelijk kleine sigaren maar ook enkele van de populairdere grote sigaren (Robustos, Churchill’s, Torpedo's, Double Coronas) waar iedereen op uit is. U kunt niet zomaar naar Havana vliegen en de sigaren kopen die u wilt. Grote modellen sigaren zijn heel moeilijk te vinden. Deze worden relatief weinig geproduceerd en slechts een klein gedeelte wordt in Cuba verkocht. Deze sigaren worden gekocht door de vele toeristen uit alle landen die ernaar op zoek zijn. Daarom zijn er maar weinig Cubaanse sigaren die vanuit de winkels in Cuba Nederland bereiken.
Veel mensen brengen sigaren mee om geld te verdienen en voor de meeste smokkelaars is de gemakkelijkste methode een kist valse sigaren voor $30 in Havana te kopen en te verkopen voor € 200 in Nederland. Zelfs wanneer zij echte Habanos zouden willen kopen is dat nauwelijks mogelijk, aangezien er niet genoeg verkrijgbaar zijn. De prijs van sigaren in de winkels op Cuba zijn in 2004 met 40% gestegen, in 2005 met 30% en hebben ervoor gezorgd dat meer smokkelaars valse sigaren kopen om hun winsten te behouden. Daarom zijn er steeds meer valse sigaren. Er zijn honderden straathandelaren in Havana die iedereen benaderen die er niet Cubaans uitziet en vragen of men sigaren wil kopen. De slimmere oplichters pakken het groter aan en hebben fabrieken die duizenden kisten maken van de beroemde merken. De tabakskwaliteit, samenstelling en opbouw van deze sigaren zullen nooit de hoge kwaliteit van een echte fabriek benaderen. De Cubaanse politie probeert de zaak te bestrijden, maar tot nu toe zij verliezen de strijd. Een paar van deze valse sigarenfabrieken zijn plotseling in Centraal-Amerika ontdekt waar een overvloed is aan goede sigarenmakers en tabak. De sigaren worden naar allerlei landen verzonden en ter plaatse voorzien van een valse Cubaanse kist. De Cubaanse sigaren rage heeft in Europa en Amerika gezorgd voor een complete illegale industrie en jammer genoeg wordt deze steeds beter in het maken van namaaksigaren.


Controle van de sigaar
U moet iedere handelaar benaderen met enige achterdocht. Als u vier kisten bekijkt en een daarvan wijkt sterk af van de anderen, is het vrijwel zeker dat alle vier de kisten namaak zijn. Als u niet zeker bent van de afkomst ga dan rustig zitten en rook een sigaar met de handelaar. Kies een sigaar die er slecht uitziet of hard aanvoelt en misschien te strak is gerold.
Uiterlijk van de kist: De kist moet er netjes uitzien, geen vlekken of vegen. U koopt geen kist die eruit ziet alsof deze maanden van hand tot hand is gegaan tot er iemand dom genoeg is om deze te kopen. Het eerste waarop u let bij het oppakken van de kist is het gewicht. Indien buitensporig zwaar, moet u dit nader onderzoeken. In veel gevallen wordt voor de namaak kisten triplex gebruikt van buitensporige dikte. Een andere oorzaak kan zijn dat de sigaren door een amateur werden gerold die te veel tabak in de sigarenplank perst zodat het halffabrikaat een harde vochtige rol vormt, die het eenvoudiger maakt het dekblad aan te brengen. Vervalsingen zijn bijna altijd te strak gerold omdat het gemakkelijker is om een gelijkvormige vorm te maken als het bosje van de sigaar hard is.< br/> Aan de voorkant van de kist moet een groen en wit garantie zegel bevestigd zijn. De kleur groen kan van licht tot donker variëren. Op het zegel staat een embleem van een schild met daarop rustend een soort muts. De vouw lijn van het zegel zou rechtstreeks door het midden van het schild moeten lopen. Als de kist al open is en het zegel is verbroken is dat geen probleem. Het is een gebruikelijk om kisten te openen voor aankoop, om de sigaren te bekijken en te onderzoeken op fouten. Op de rechter boven hoek van het deksel van de kist moet een witte Habanos sticker geplakt zijn, die schuin geplakt wordt. Op de onderkant van de kist moet een Habanos brandstempel zijn te vinden. Kijk goed van dichtbij om er zeker van te zijn dat het een brandstempel is en geen inkt stempel. Onder de hittestempel moet een inkt stempel staan (maakt niet uit welke kleur) wat aangeeft wanneer en in welke fabriek de sigaren werden vervaardigd. Deze stempel staat bekend als de “NIVEL ACUSO”. Deze code werd vele jaren geleden ontwikkeld en is eigenlijk de Latijnse benaming voor "u bent beschuldigd".
Nu kunt u de inhoud van de kist onderzoeken. In de kist moet zich een papieren flap bevinden die de sigaren beschermt, evenals een slank stuk van doorzichtig papier dat over de sigarenbandjes ligt. Het doorzichtige papier moet recht zijn en de randen moeten perfect zijn afgesneden. Op de sigaren moet ook nog een Habanos garantie liggen die is afgedrukt op een klein stuk perkamentachtig doorzichtig papier. Verwijder de garantie, trek de flap omhoog en ruik de tabak. De geur moet heel aangenaam zijn, met een rijk diep aroma. De Cubaanse tabak heeft een
onmiskenbare geur. Als u een sigaar mag proberen trek dan aan de sigaar alvorens deze aan te steken. Als u geen sigaar mag proberen trek dan eens aan het vuureinde van een sigaar ook al is deze nog niet geknipt dan is dit een van de beste manieren om vast te stellen of de tabak van goede kwaliteit is. Dit vereist enige oefening, maar na enige malen zult u de unieke smaak van Cubaanse tabak kunnen herkennen.
Onderzoek nu de sigaren. Het uiterlijk van de sigaren moet gelijk zijn in zowel kleur als vorm. Deze gelijkheid is zeer belangrijk. De dekbladen moeten strak zijn en geen grote nerven vertonen. Koop geen sigaren waarvan het dekblad droog en dof is. Kleine goudkleurige vlekjes zijn normaal, veroorzaakt door een waterdruppel die als een vergrootglas op het blad werkt als de zon schijnt en het blad laat verkleuren. De bovenkant van de sigaar kan wat plat zijn dit heet “box-pressed”. Vooral bij het torpedo model is dit gebruikelijk. Denk erom dat de sigaren altijd strak in de kist moeten liggen, meestal kost het enige moeite om er de eerste sigaar uit te halen.
De mondeindes of koppen van de sigaren moeten er identiek uit zien, allen op een gelijke afstand van de rand van de kist. Klop rustig tegen de kist om ervoor te zorgen dat alle sigaren met de onderkant tegen de kist aanliggen. Het vuureinde of de voet van de sigaar moet recht en haaks zijn afgesneden. De sigaren bandjes moeten hetzelfde zijn en op precies dezelfde hoogte. Een wat slechte druk van de bandjes komt veel voor en is geen goede indicatie voor namaak. De kleur van het dekblad kan van licht tot donker variëren, maar nooit zo donker als Maduro of Brasil dekblad. Cuba produceert geen Maduros of Brasil tabak.
Het betasten van de sigaar is de doeltreffendste manier om er achter te komen wat er van binnen zit. De kunst van het rollen van een goede sigaar is de bekwaamheid om de juiste hoeveelheid van tabak in een sigaar gelijk te verdelen van kop tot voet. Een leerling plaatst tabak ongelijk en geeft de sigaar harde en zachte gedeeltes. Een hard gedeelte is fataal in een sigaar want het maakt het gemakkelijk trekken onmogelijk. Een zacht gedeelte veroorzaakt een ongelijke brand en het uitgaan van de sigaar. U kunt het binnengoed van een sigaar voelen door met duim of wijsvinger op iedere centimeter van de sigaar in te drukken. Het dekblad moet soepel en zacht zijn, de sigaar zelf moet stevig en overal hetzelfde aanvoelen. Probeer dit eens met een sigaar die u kent en graag rookt. Als u een sigaar aantreft die harde gedeeltes bevat vraag dan of u deze mag roken, indien deze niet goed trekt heeft u zich een kist vol teleurstelling bespaard.
Als de bovenste laag sigaren er goed uitzien, let dan op de vuureindes van de sigaren. Haal de papieren flap uit de kist en doe het deksel weer bijna dicht. Draai de kist om en tik zonodig even op de onderkant zodat de sigaren niet aan de kist blijven plakken. U kunt nu goed de vuureindes van alle sigaren bekijken. Dit is de enige mogelijkheid om de binnenkant van de sigaar te bekijken.
De tabak moet egaal bruin van kleur zijn, meestal donker maar nooit groen. De dichtheid van het binnengoed moet gelijkmatig zijn zodat er genoeg ruimte is tussen de tabak om luchtstroom toe te staan. Indien het binnengoed te strak is, bijna vast, zal de sigaar verstopt zijn. Kijk naar nerven in het blad die eruit zien als kleine lichtgekleurde stokjes. Een veel voorkomende fout van namaak sigaren is het niet verwijderen van de hoofdnerf van het blad alvorens de sigaar te rollen. Dit is een duidelijk bewijs van namaak. Echte Havanna’s worden gemaakt met lange stukken tabaksblad die over de totale lengte van de sigaar ervoor zorgen dat de sigaar goed kan trekken. Namaaksigaren worden gemaakt van alles wat de producenten voor binnengoed kunnen vinden en dat betekent meestal restjes tabak. Namaak sigaren worden niet gemaakt met een goede balans aan binnengoed tabak. Meestal zijn het zeer slecht smakende sigaren. Als u een sigaar heeft die niet goed trekt laat deze dan uitgaan en snij de sigaar met een scherp mes open. U kunt dan goed zien hoe een sigaar is gemaakt.
Het dekblad, het omblad en het binnengoed van een echte Cubaanse sigaar aan de linkerkant en een vervalsing rechts.
Bekijk nu de onderste laag van de kist. De kleur van het dekblad moet bijna identiek zijn aan de bovenste laag. Als u een groot verschil opmerkt is het namaak. De meeste vervalser doen de rommel in de tweede laag. Als u al twijfels had bij het bekijken van de bovenste laag onderzoek de tweede laag dan nog grondiger. Als sommige sigaren vast lijken te zitten aan de papieren binnenkant van de kist komt dat omdat degene die de kist heeft gemaakt te ongeduldig was om de lijm te laten drogen alvorens de kist te vullen. Dit gebeurt veel, vooral bij de sigaren aan het rechter- of linkeruiteinde van de kist. De laatste aanwijzing betreffende de echtheid van de kist heeft te maken met een weinig bekende maar altijd betrouwbare fout in 80% van de namaakkisten. Tussen de twee lagen van sigaren moet een dunne ceder fineer laag liggen.
Aan de rechter boven hoek moet er een kleine halve maan zijn uitgesneden om de fineerlaag eruit te kunnen halen, nooit een rechte snee. Deze snee moet een perfect boog zijn met een scherpe rand. De uitsnede wordt door een machine gemaakt en is vrij van enige onvolkomenheid door het snijden met de hand. De fineerlaag is precies op maat van de kist uitgesneden en past nauwkeurig in de kist met ½ cm. ruimte rondom. De fineer mag geen barsten of scheuren vertonen, want dat betekent dat de laag uit de afval bak van de fabriek komt.
Als u een kist ziet met een stuk karton tussen de lagen sigaren in plaats van ceder hout is de kist zeker namaak.
Deze handleiding probeert zo duidelijk mogelijk te zijn. U dient echter in overweging te nemen dat niet alle kisten met echte Cubaanse sigaren perfect zijn. Het blijft ten slotte een handgemaakt product, gemaakt in een land dat al jarenlang tekorten heeft aan grondstoffen. De laatste jaren is de tabaksoogst goed zodat Cuba de productie kon aanpassen aan de groeiende wereldwijde vraag naar sigaren. Er zijn nieuwe fabrieken geopend en er worden nieuwe rollers opgeleid. De productiegroei heeft de kwaliteitscontrole overbelast, voornamelijk op het gebied van verpakking. Hopelijk is het ergste nu voorbij en kan de directie van Habanos zich richten op kwaliteit en consistentie. Voor de liefhebbers van Cubaanse sigaren is de enige goede raad om sigaren uitsluitend te kopen bij een bekende sigarenspecialist zoals De Compagnie. Als u in een land woont waar Cubaanse producten zijn verboden kies dan het beste wat verkrijgbaar is. Ben altijd waakzaam als u bij een onbekende sigaren koopt in ga er vanuit dat de meeste sigaren die particulier worden aangeboden namaak zijn.